Casa de Lava
(Pedro Costa, 1994)

29/11 | Cinéma Galeries | Bjorn Gabriels

inleiding door Fantômas tijdens de retrospectieve bij Cinéma Galeries.

tickets en info

Fantômas
in Antwerpen

In november houdt Fantômas twee presentatiemomenten in de Scheldestad.

Ouvertures

16 november 2021 - 19:15 | De Cinema, Antwerpen

In Ouvertures brengt een geïmproviseerd theatergezelschap The Living and The Dead Ensemble een ode aan de achttiende-eeuwse revolutionair François-Dominique Toussaint Louverture, die succesvol een slavenopstand leidde en later als eerste zwarte generaal de onafhankelijkheid van Haïti bewerkstelligde.

Fantomas #1 krijgt een feestelijk presentatiemoment in De Cinema met een vertoning van Ouvertures van schrijver en producent Olivier Marboeuf, filmmaker Louis Henderson en het artiestencollectief en theatergezelschap The Living and the Dead Ensemble.

De film wordt ingeleid door twee gastsprekers :

  • theatermaker en activist Mathieu Charles
  • acteur en dichter Léonard Jean-Baptiste,
    lid van The Living and The Dead Ensemble

tickets

Breedbeeld kortfilmfestival

6 November 2021 - 17:30 | De Cinema, Antwerpen

Het BREEDBEELD kortfilmfestival is toe aan z’n negende editie! Het festival focust op werk van opkomend talent en vertoont meer dan veertig kortfilms, gespreid over vijf luiken competitiefilms en vijf gastprogramma’s gecureerd door Kortfilm.be, Fantômas, Because we are visual, Ongezien Kort en De Imagerie. Het resultaat is een breed programma dat fictie combineert met animatie, documentaire, cross-overs en meer experimentele of geëngageerde cinema, van 4 tot 7 november in De Studio, in het hartje van Antwerpen.

Dit is het programma dat Fantômas samenstelde. Na de vertoning gaan we in gesprek met de filmmakers over geheugen en herinnering, thema’s die zowel in hun werk als in het eerste nummer van Fantômas centraal staan.

Mosaic – Imge & Sine Özbilge (2020), 15′
The Sun and the Looking Glass – Milena Desse (2020), 23′
Onder het witte masker – Matthias De Groof (2021), 9′
Over the top – Justine Cappelle (2020), 21′

tickets

Fantômas
in Gent

We lanceren het eerste nummer met drie presentatiemomenten tijdens Film Fest Gent 2021.

Director’s Talk Radu Jude

20 oktober 2021 - 14:30 | KASKCinema, Gent

Jude is berucht voor zijn onvermoeibaar vermogen om het donkere verleden van zijn land binnenstebuiten te keren. Met zijn Gouden Beer-winnende nieuwe film kijkt hij echter naar de invloed van social media en de hypocrisie van het heden.

Op uitnodiging van Fantômas spreekt Amerikaanse filmcriticus Nick Pinkerton met Roemeense filmmaker Radu Jude na de vertoning van Bad Luck Banging or Loony Porn.

tickets (film + Director’s Talk)

Inleiding
Memoria

18 oktober 2021 - 19:30 | Kinepolis 4, Gent

Tilda Swinton, Apichatpong Weerasethakul en … Fantômas!
Het is zijn eerste Engelstalige film, zijn eerste Spaanstalige film en zijn eerste film buiten Thailand en toch werkt de filmmaker opnieuw rond het geheugen.

Fantômas leidt de film in met een presentatie van het eerste themanummer en een video-interview met Apichatpong Weerasethakul.

tickets

Filmkritiek vandaag in Vlaanderen

15 oktober 2021 - 13:00 | Kinepolis 8, Gent

In het kader van de jaarlijkse Dag van het Filmberoep op Film Fest Gent wordt Fantômas uitgenodigd voor een gesprek met de hoofdredacteur van het Nederlandse De Filmkrant Roland Rovers en filmmagazine Humbug. In het Film Fest Café gaan de tijdschriften met elkaar in gesprek over de staat van de filmkritiek in Vlaanderen.

info