Fantômas en MOOOV presenteren een nieuwe editie van de Young Critics-workshop, waarin zes aanstormende filmcritici de kans krijgen verslag te maken van het filmfestival in Brugge: Sarah Allaert, Maxim Morel, Nida Dhooghe, Maura De Troyer, Leon Decock, Jana Van Brussel.
Albert Serra staat te boek als een van meest radicale filmmakers in de hedendaagse cinema. Zijn films provoceren, betoveren, dagen uit, maar zijn bovenal kunststukjes beïnvloed door Europese mythes, geschiedenis en literatuur.
Op uitnodiging van Fantômas spreekt Amerikaanse filmcriticus Nick Pinkerton met Catalaanse cineast na de vertoning van Pacifiction.
tickets (film + Director’s Talk)
Een kettingbrief-Gesamtkunstwerk waarin drie filmmakers samen de poëtische en politieke betekenis van licht in verhouding tot huidskleur verkennen.
Nagesprek met An van Dienderen en Rosine Mbakam, gemodereerd door Fantômas-redacteur Bjorn Gabriels
info & tickets
i.s.m. Girls on Film
Cinea, Fantômas en MOOOV presenteren een nieuwe editie van de Young Critics-workshop, waarin zes aanstormende filmcritici de kans krijgen verslag te maken van het filmfestival in Brugge: Astrid Soetewey, Boet Meijers, Evi Cats, Gilles Vandaele, Margot Leyers & Merlijn Beullens
Naar aanleiding van een essay over het werk van Zwitserse cinematograaf Renato Berta in Fantômas #2 tonen we Inquiétude (1998) van Manoel De Oliveira. De vertoning wordt ingeleid door de auteur van het essay, Ruben Demasure.
Inquiétude is een filmgedicht tussen barok en uitgepuurde schoonheid met drie korte verhalen over twijfel, angst en ongerustheid.
inleiding van Casa de Lava (Pedro Costa, 1994) door Fantômas
ter gelegenheid van de retrospectieve bij Cinéma Galeries.
In Ouvertures brengt een geïmproviseerd theatergezelschap The Living and The Dead Ensemble een ode aan de achttiende-eeuwse revolutionair François-Dominique Toussaint Louverture, die succesvol een slavenopstand leidde en later als eerste zwarte generaal de onafhankelijkheid van Haïti bewerkstelligde.
Fantomas #1 krijgt een feestelijk presentatiemoment in De Cinema met een vertoning van Ouvertures van schrijver en producent Olivier Marboeuf, filmmaker Louis Henderson en het artiestencollectief en theatergezelschap The Living and the Dead Ensemble.
De film wordt ingeleid door twee gastsprekers :
Het BREEDBEELD kortfilmfestival is toe aan z’n negende editie! Het festival focust op werk van opkomend talent en vertoont meer dan veertig kortfilms, gespreid over vijf luiken competitiefilms en vijf gastprogramma’s gecureerd door Kortfilm.be, Fantômas, Because we are visual, Ongezien Kort en De Imagerie. Het resultaat is een breed programma dat fictie combineert met animatie, documentaire, cross-overs en meer experimentele of geëngageerde cinema, van 4 tot 7 november in De Studio, in het hartje van Antwerpen.
Dit is het programma dat Fantômas samenstelde. Na de vertoning gaan we in gesprek met de filmmakers over geheugen en herinnering, thema’s die zowel in hun werk als in het eerste nummer van Fantômas centraal staan.
Mosaic – Imge & Sine Özbilge (2020), 15′
The Sun and the Looking Glass – Milena Desse (2020), 23′
Onder het witte masker – Matthias De Groof (2021), 9′
Over the top – Justine Cappelle (2020), 21′
Jude is berucht voor zijn onvermoeibaar vermogen om het donkere verleden van zijn land binnenstebuiten te keren. Met zijn Gouden Beer-winnende nieuwe film kijkt hij echter naar de invloed van social media en de hypocrisie van het heden.
Op uitnodiging van Fantômas spreekt Amerikaanse filmcriticus Nick Pinkerton met Roemeense filmmaker Radu Jude na de vertoning van Bad Luck Banging or Loony Porn.
tickets (film + Director’s Talk)
Tilda Swinton, Apichatpong Weerasethakul en … Fantômas!
Het is zijn eerste Engelstalige film, zijn eerste Spaanstalige film en zijn eerste film buiten Thailand en toch werkt de filmmaker opnieuw rond het geheugen.
Fantômas leidt de film in met een presentatie van het eerste themanummer en een video-interview met Apichatpong Weerasethakul.
In het kader van de jaarlijkse Dag van het Filmberoep op Film Fest Gent wordt Fantômas uitgenodigd voor een gesprek met de hoofdredacteur van het Nederlandse De Filmkrant Roland Rovers en filmmagazine Humbug. In het Film Fest Café gaan de tijdschriften met elkaar in gesprek over de staat van de filmkritiek in Vlaanderen.