Briefwisseling: polaroids uit Cannes

Fotograaf Kris Dewitte kwam terug van het filmfestival van Cannes met een zak vol films en foto’s. Een terugblik in polaroids.

23.06.2024 | Kris Dewitte

Van links boven tot rechts onder:

  • Vijf jaar geleden was het nog een evenement als een transgender acteur een hoofdrol vertolkte. Deze editie speelden trans acteurs in verschillende films zonder dat hun personages daar uitdrukkelijk mee naar buiten hoefden te komen. In Fotogenico van Marcia Romano en Benoît Sabatier ontdekt een man tijdens zijn zoektocht naar zijn dochter in Marseille dat zij net voor haar overlijden nog een plaat heeft gemaakt. Die plaat speelt een cruciale rol in de film. Zo eenvoudig kan het soms zijn. Naast het hoofdpersonage gespeeld door Christophe Paou heb je tevens Roxane Mesquida, Angèle Metzger en Bella Baguena, die in het echte leven muziek, acteren en modellenwerk combineren.
  • De selectie films die in aanmerking komen voor de Queer Palm wordt ieder jaar groter. Dit jaar kon de jury onder voorzitterschap van Lukas Dhont kiezen tussen achttien films. Hun bekroning ging naar de Roemeense film Three Kilometres to the End of the World van Emanuel Parvu.
  • Tijdens deze editie ging er heel wat aandacht naar All We Imagine as Light van Payal Kapadia als de eerste film in de hoofdcompetitie van een vrouwelijke regisseur uit India. Al was het uiteindelijk wel haar landgenote Anasuya Sengupta (rechts op de foto naast Omara Shetty) die de meeste belangstelling genoot. Zij werd als eerste Indiase actrice bekroond voor haar vertolking in The Shameless van de Bulgaarse cineast Konstantin Bojanov, een film uit de nevensectie Un Certain Regard.
  • Onder de nevenprijzen zijn ook ludieke erkenningen, die almaar aan belangstelling winnen. Zo won de Chinese film Black Dog van Guan Hu, met Eddie Peng in de hoofdrol, niet alleen de prijs voor beste film in Un Certain Regard maar ook de Palm Dog.
  • Yolande Zauberman houdt al jaren de vinger aan de pols met haar documentaires. In La belle de Gaza gaat ze op zoek naar een trans vrouw die te voet van Gaza naar Tel Aviv reisde. Een van de hoofdrollen is weggelegd voor Talleen Abu Hanna.
  • Over jeugdvrienden en homoseksualiteit in een kleine stad in Frankrijk maakte Antoine Chevrollier de krachtige film La Pampa, met naast de twee indrukwekkende jonge hoofdacteurs Sayyid El Alami en Amaury Foucher ook Damien Bonnard.
  • Een sterk debuut en meteen ook de enige film die zowel in Cannes als op Sundance werd vertoond is Good One van India Donaldson met de jonge Lily Collias in de hoofdrol. Een driedaagse trektocht met haar vader en zijn oude vriend tast de grenzen af van begrip en vergiffenis.
  • Cannes draait uiteraard ook om grote namen. Vincent Cassel en Diane Kruger vertolken de hoofdrollen in The Shrouds, een zeer persoonlijke film van David Cronenberg, door velen bestempeld als een tegenvaller. De afwezigheid van zijn vaste cameraman Peter Suschitzky leidt tot het ontbreken van magie. Suschitzky werkte met Cronenberg aan Eastern Promises, A History of Violence, eXistenZ, Crash, Naked Lunch en Dead Ringers.