For Festival Purposes Only

Vanuit een reeks kijkervaringen vervuld met verveling en afleiding maakte Leon Decock een video-essay voor de Young Critics-workshop tijdens MOOOV. In een poging te ontsnappen uit de cinemazaal reconstrueert dit persoonlijk essay de kijkervaring, op zoek naar beelden die een uitweg bieden.

30.05.2024 | Leon Decock

Ik herinner mij enkele films op MOOOV waarin ik mij soms heel even, of juist heel lang, verloor in de achtergrond. Landschappen, kinderen, dieren, enkele zinnen of een kleur, de willekeurige details waardoor ik loskwam van de film, zijn mijn voornaamste herinnering aan het filmfestival.

Tussen de wachtwoorden en watermerken zoek ik ze terug in festivalscreeners. In verschillende tabbladen maak ik gedachtesprongetjes tussen de beelden en beluister ik de films door elkaar. Gepixeld, vervormd en onscherp komen de momenten van afleiding via mijn laptopscherm opnieuw tot mij.

 

 

Tijdens MOOOV Filmfestival in Brugge begeleidt Fantômas jonge critici in hun schrijven over film. In 2024 namen Sarah Allaert, Leon Decock, Maura De Troyer, Nida Dhooghe, Maxim Morel en Jana Van Brussel deel aan de workshop.