Courtisane: zachtjes ondergraven

Het festival Courtisane staat altijd met beide benen stevig op de grond. Dit jaar bleek hun route vooral langs tuinen, bossen en weiden te lopen. Enkele vrij geplukte herinneringen leggen de vinger op hoe Courtisane zachtjes ondergraaft.

13.04.2025 | Kathy Vanhout

Elk jaar brengt Courtisane mensen samen die zich doorheen het jaar in bochten moeten wringen om hun dosis experimentele cinema binnen te krijgen. Het is dan ook altijd een blij weerzien van gelijkgestemde zielen die free Palestine vanzelfsprekend vinden en die op zoek zijn naar manieren om hun wereldwoede, onmacht, liefde, verdriet, begrip te tonen, te voelen, te zien vertaald worden in andermans werk. Het is altijd een festival waar verbindingen ontstaan tussen films die mijlenver van elkaar af lijken te staan – dwars over alle genres, speelduur, geluid of materiaal heen.

In het oude Caermersklooster, oftewel de Kunsthal, waar ook Art Cinema OFFoff huist, dramt met A Bunch of Questions without Answers (Alex Reynolds & Robert M Ochshorn, 2025) een hardcore woordenstroom uit de press room van het Witte Huis drie volle werkdagen door. In Sphinx speelt ondertussen een programma vol bloemen en planten. De flora wordt soms met de Latijnse naam benoemd, soms door een camera aangerand, vertrappeld, opgegeten, en soms beweegt ze tweebenige, filmende, onderzoekende dieren tot tranen toe. Hoewel de bloemen aanvankelijk een tegengewicht lijken voor de taaie actuele politiek – opdat die een balsem krijgt – kom je al snel te weten dat planten en bloemen, tuinen en tuinhuizen, vrije tijd en actieve ontspanning even politiek zijn. Een tuin onderhouden in een ateliercontext is goed voor de natuur en goed voor de kunst: er ontstaan gesprekken over schoonheid, seksualiteit, bestaansrecht, urbanisatie. Kunstenaars, denkers, twijfelaars in dialoog met de plantenwereld.

Planten kunnen uiteraard niet terugspreken. Ook dat lijkt dit jaar een van de ‘thema’s’. Het is althans een rode draad die er voor mij netjes doorliep. Er komen geen antwoorden. In de 24 uur durende vragenreeks in het Witte Huis zijn alle antwoorden netjes weggemonteerd. De ene filmmaker heeft haar film letterlijk in de grond begraven om in materiaal dingen terug te krijgen die in woorden toch nooit een lading dekken. De andere laat haar kind poëzie voorlezen over utopieën, terwijl het amper de letters weet te verklanken tot een betekenisvol woord. De antwoorden afwijzen telt in de Kunsthal als een vorm van verzet, in andere films is het vrede nemen met de afwezigheid van een antwoord (soms bestaan ze gewoon niet). Ondertussen ontleer je het herinneren. Probeer opnieuw.

Vrijdagavond de albumrelease van Sirah Foighel Brutmann en Eitan Efrat, in samenwerking met Laszlo Umbreit en Ot Lemmens. Het album draait rond één noot, de la, die ook als titel van het album dienst doet. Een belangrijke noot, want ze draagt het hele westerse harmonische systeem in zich (in boventonen). ‘La’ betekent ‘daar’ in het Frans, ‘voor haar’ in het Hebreeuws en ‘nee’ in het Arabisch. Filmmakers zijn dus soms ook muzikanten, een vriendin wordt gaandeweg misschien assistent-monteur en doet uiteindelijk ook klarinetimprovisaties voor je film. In een ideale wereld is films maken altijd gemeenschapswerk en ze kijken is dat eveneens.

Het is bijvoorbeeld nodig je te omringen om het werk van Wang Bing te bekijken. De gehele Youth-trilogie stond op het programma dit jaar. Een kleine tien uur tijd om samen te zijn met mensen aan de andere kant van de wereld die geboren lijken te zijn in een levensstijl die buiten het kapitalisme ondenkbaar is, behalve dan in een eerdere vorm van slavernij, waar het uiteindelijk op neerkomt. De jonge Chinese klerenmakers hebben gelukkig moderne smartphones in hun handen om te vergeten waar ze in terecht zijn gekomen. Een van de makers van A Bunch of Questions without Answers, Alex Reynolds, spreekt terecht over manufactured distraction. Zij gebruikt de term om over politieke non-antwoorden te spreken, maar de lijn trekt zichzelf door naar de grote mediasluizen die een beelden-, woorden-, klanken- en ideeënstroom doorstuwen om fragiele tieners overkop te zien gaan. Courtisane is meer een regendouche met haar tegenbeelden, tegenideeën, antikapitalisme, antifascisme, antigenocide. En dat allemaal vooral pro-cinema.