Open oproep: workshop filmkritiek

Wet je pen, focus je blik en spits je oren: Fantômas en MOOOV nodigen je uit op een workshop filmkritiek tijdens MOOOV Filmfestival van 25 april tot 1 mei in Brugge.

26.02.2025 | Fantômas

De Young Critics-workshop helpt beginnende pennen om nog scherper te kijken en dieper te oordelen. Tijdens het MOOOV Filmfestival dompelen we ons onder in een resem films en bespreken we elkaars pennenvruchten daarover. Klaar voor een fijn bad kritiek met vijf andere kritische geesten en een heel gevarieerd programma aan films en gasten?

Fantômas en MOOOV presenteren een nieuwe editie van de Young Critics-workshop, waarin zes aanstormende filmcritici de kans krijgen verslag te maken van het filmfestival in Brugge. De geselecteerde kandidaten schrijven zowel korte recensies als langere essays over verschillende festivalfilms. Daarbij worden ze dagelijks begeleid door redactieleden van Fantômas. De workshop biedt ook de mogelijkheid om samen andere vormen van filmkritiek dan het geschreven woord te verkennen.

Praktisch:

* van 25/04 tot 01/05 in Brugge
* op het MOOOV Filmfestival in Cinema Lumière en De Republiek
* deelnemers regelen zelf hun verplaatsing en brengen hun eigen laptop mee

De workshop biedt de deelnemers:

* overnachting en ontbijt in het historisch centrum van Brugge
* lunch en avondmaal op het festival
* een accreditatie voor het festival
* toegang tot alle fysieke en digitale vertoningen

De workshop staat open voor schrijvers tussen 18 en 26 jaar. De voertaal is Nederlands. De deadline om in te schrijven is 21 maart. Stuur jouw motivatiebrief en één filmkritische tekst naar redactie@fantomas.be. De geselecteerde kandidaten worden op 24 maart verwittigd.

Lees hieronder de essays van de vorige editie. Volg deze link voor de reviews.

gerelateerde artikelen
 

Een duik van het balkon

In de documentaire Bye Bye Tiberias zoekt Lina Soualem, samen met haar moeder, de actrice Hiam Abbas, de ruimte om haar Palestijnse identiteit te beleven. Meer dan eens blijkt dat het balkon te zijn.

Droomtijd

In The Bride neemt Myriam U. Birara haar hoofdpersonage Eva teder bij de hand terwijl ze samen door de donkere jaren van Rwanda waden. Hoe transformeert een lichaam onder constant geweld, wanneer fysieke zelfverdediging geen optie is?

 
 

For Festival Purposes Only

Vanuit een reeks kijkervaringen vervuld met verveling en afleiding maakte Leon Decock een video-essay voor de Young Critics-workshop tijdens MOOOV. In een poging te ontsnappen uit de cinemazaal reconstrueert dit persoonlijk essay de kijkervaring, op zoek naar beelden die een uitweg bieden.

Echo’s en reflecties

Het nachtelijke duister en het geschreeuw in Critical Zone van Ali Ahmadzadeh resoneren in een filmzaal in Brugge. Hier, daar, toen, nu.

 
 

Witte doeken

Is je wereld magisch zodra de realiteit van koloniale plunderingen niet in de ogen kan worden gekeken? En wiens wereld is wereldcinema? Een bevreemdend samenspel van esthetiek, financiering en identiteit werpt vragen op tijdens filmfestival MOOOV.

Recht op onbereikbaarheid

Smartphones zijn niet meer weg te denken uit de cinemazalen. Moderne personages hebben er eentje op zak, terwijl veel bezoekers hun gsm tijdens de vertoning niet kunnen weerstaan. Bestaat er nog zoiets als een recht op onbereikbaarheid?